MOBBİNGLE İLGİLİ VİDEO VE MOBBİNG GENELGESİ


Mobbin kelimesini ilk 2010 yılında duydum. Şimdilerede şıkça kullanılıyor. Önce iş hayatı ve mobbing konusunda izlenebilecek
bir videonun adresi :

http://www.doktorsitesi.com/video/is-hayati-mobing-ve-depresyon/3430

Mobbing İle Mücadele Derneği Adresi :

http://www.mobbing.org.tr/ şeklinde.

Gazi Üniversitesinde Mobbing Ofisi kurulmuş. Bununla ilgili haber ve Mobbing Genelgesi ile yazıya nokta koyalım :

SÜLEYMAN Büyükberber, temmuzda Gazi Üniversitesi Rektörü oldu. 6 Ağustos’ta rektörlük koltuğuna oturur oturmaz, üniversitede bir ‘Mobbing Ofisi’ açtıran Prof. Dr. Büyükberber, ofisin başına da Mesleki Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şule Çivitçi’yi getirdi. Rektör, üniversitede mobbing’e uğradığını iddia eden öğretim üyesi, araştırma görevlisi, doçent ve öğrencilerin iddialarının araştırılması emrini verdi. Mobbing Ofisi’nde iki de sekreterin görev yaptığını belirten Rektör Büyükberber şöyle konuştu:

“İnsanlar Gazi Üniversitesi’nde mobbing’i zihninden bile geçirmesin istiyoruz. Maalesef bizimki gibi kültürlerde insanların bir patronluk havası, alttakilerin de körü körüne biat etme alışkanlığı vardır. Ben uzun süre yurtdışında da çalıştım orada böyle bir şey yok. Rektörlük çalışmalarımın sürdüğü 7-8 ay boyunca mobbing konusunda 100’ün üzerinde e-posta aldım. 6 Ağustos’ta göreve başlar başlamaz da bu işe hız verdik. Hemen geri dönüşler de aldık, bazı akademisyenlere oda verildiğini, ders saatlerinin yeniden düzenleneceğine dair bölüm başkanlarından söz aldıklarını vs. gibi duyumlar alıyoruz.”

Rektör Büyükberber, öğretim üyeleri, araştırma görevlileri, yardımcı doçentler, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ve doçentlerden gelen şikayetler arasında en çok da oda sıkıntısı olduğunu belirtti. Daha çok aynı şartlar altında çalıştığı diğer akademisyenlere çok daha geniş imkanlar sağlanırken, kendisine oda sağlanmadığını iddia eden akademisyenlerin olduğunu söyledi. Diğer şikayetler arasında ise ders saatlerinde gereğinden fazla artış olması ve laboratuvarlara sokulmamanın olduğunu belirtti.

CEZASI NET DEĞİL

Prof. Dr. Büyükberber, Mobbing Ofisi’ne gelen şikayetlerin nasıl değerlendirileceğini ise şu sözlerle anlattı:“Mobbing suistimale de çok açık bir konu. Hukuken cezai yaptırımı da net değil. Bu nedenle öncelikle gelen şikayetin doğru olup olmadığı Prof. Dr. Şule Çivitçi tarafından el altından araştırılacak. Prof. Çivitçi, moda tasarım profesörü ve mobbing konusuna ilgili biri. Ayrıca iki yardımcısı var. Mobbing Derneği’ne danışmanlık yapan hocalarımız bunlar. Hocalarımızın yaptığı araştırma sonucunda eğer incelemeye değer bir konu varsa, üniversite yönetimine intikal edecek ve karşı tarafın da savunması dinlenecek. Yöneticinin mobbing uyguladığı kanıtlanırsa kendisine bir uyarı cezası vereceğiz ve bu uygulamalarını sonlandırmasını isteyeceğiz. Ancak, yönetici yine bu uygulamalara devam edecek olursa o zaman da durumu YÖK’e bildireceğiz. Artık YÖK kendisi ceza mı verir, yoksa Cumhuriyet Savcılığı’na mı bildirir bilemiyorum, işin o kısmını uygulama aşamasında öğreneceğiz. Ben çeşitli suistimaller de olacağını düşünüyorum, o yüzden bir akademisyenin gerçekten mobbing’e uğradığı objektif kriterlerle belirlenirse inceleme başlatılacak.”

OFİS NASIL ÇALIŞACAK

Rektörlük binasında bulunan ofiste iki sekreter sürekli bulunuyor. Prof. Dr. Şule Çivitçi ise her gün 14.00-16.00 saatleri arasında ofise gelerek şikayetleri dinliyor. Eğer yoğunluk olursa randevu sistemine geçilecek. Şu aşamada sadece işin hukuki boyutu ile ilgilenilecek, ilerleyen dönemde şikayetlerin durumuna bağlı olarak akademisyenlere psikolojik destek konusunda da hizmet verilecek. Mobbing Ofisi’ne sadece akademisyenler değil, öğrenciler de başvuruda bulunup şikayetlerini anlatabilecek.

***

İŞTE MOBBİNG GENELGESİ :

BAŞBAKANLIK MOBBING GENELGESİ

19 Mart 2011 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 27879 GENELGE Başbakanlıktan:Konu : İşyerlerinde Psikolojik Tacizin (Mobbing) Önlenmesi.
GENELGE

2011/2

Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işyerlerinde gerçekleşen psikolojik taciz, çalışanların itibarını ve onurunu zedelemekte, verimliliğini azaltmakta ve sağlığını kaybetmesine neden olarak çalışma hayatını olumsuz etkilemektedir.

Kasıtlı ve sistematik olarak belirli bir süre çalışanın aşağılanması, küçümsenmesi, dışlanması, kişiliğinin ve saygınlığının zedelenmesi, kötü muameleye tabi tutulması, yıldırılması ve benzeri şekillerde ortaya çıkan psikolojik tacizin önlenmesi gerek iş sağlığı ve güvenliği gerekse çalışma barışının geliştirilmesi açısından çok önemlidir.

Bu doğrultuda, çalışanların psikolojik tacizden korunması amacıyla aşağıdaki tedbirlerin alınması uygun görülmüştür.

1. İşyerinde psikolojik tacizle mücadele öncelikle işverenin sorumluluğunda olup işverenler çalışanların tacize maruz kalmamaları için gerekli bütün önlemleri alacaktır.

2. Bütün çalışanlar psikolojik taciz olarak değerlendirilebilecek her türlü eylem ve davranışlardan uzak duracaklardır.

3. Toplu iş sözleşmelerine işyerinde psikolojik taciz vakalarının yaşanmaması için önleyici nitelikte hükümler konulmasına özen gösterilecektir.

4. Psikolojik tacizle mücadeleyi güçlendirmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi, ALO 170 üzerinden psikologlar vasıtasıyla çalışanlara yardım ve destek sağlanacaktır.

5. Çalışanların uğradığı psikolojik taciz olaylarını izlemek, değerlendirmek ve önleyici politikalar üretmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde Devlet Personel Başkanlığı, sivil toplum kuruluşları ve ilgili tarafların katılımıyla “Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu” kurulacaktır.

6. Denetim elemanları, psikolojik taciz şikâyetlerini titizlikle inceleyip en kısa sürede sonuçlandıracaktır.

7. Psikolojik taciz iddialarıyla ilgili yürütülen iş ve işlemlerde kişilerin özel yaşamlarının korunmasına azami özen gösterilecektir.

8. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve sosyal taraflar, işyerlerinde psikolojik tacize yönelik farkındalık yaratmak amacıyla eğitim ve bilgilendirme toplantıları ile seminerler düzenleyeceklerdir.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Recep Tayyip ERDOĞAN

Başbakan

***

Mobbingle ilgili bilgiler şimdilik bu kadar. Bu konuda sitemizde daha sonra yine yazı çıkacaktır. (28 Şubat 2013)

Yorum Gönder

Bu sitede yayınlanan yazılarda anlamadığınız bir durum varsa ve bunu aşağıda yorum kısmında belirtirseniz, site admini bu konudaki yorumlarınızın altına cevap yorumu yazacaktır. Yorum yazmak için sağdaki çubukta bulunan formu da kullanabilirsiniz.