YAKINDA UYAP ÜZERİNDEN MAHKEMEYE DİLEKÇE GÖNDERİLEBİLECEK
12.08.2013
Avukatlar BAROKART kullanmak sureti ile 20 Haziran 2011 tarihinden itibaren UYAP üzerinden dava açabiliyor, davanın görüldüğü mahkemeye dilekçe gönderebiliyor ve dava harç ve
giderlerini ödeyebiliyorlardı. (UYAP: Dava dosyasındaki tüm evrakların elektronik ortamda görüntülenmesi amacıyla oluşturulan Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sisteminine verilen ad.)
Bir davanın tarafı vatandaş ise şu an itibarı ile yani 12 Ağustos 2013 itibarı ile UYAP üzerinden sadece dosyada bulunan evrakları görebiliyorlardı. Vatandaşlar UYAP üzerinden dava açma,
dosyaya dilekçe gönderme gibi işlemleri 12 Ağustos 2013 itibarı ile UYAP üzerinden yapamıyorlar. 6-7 ay önce test amacıyla bir iki günlüğüne böyle bir imkan verildi ama daha
sonra tahminimizce test çalışmaları tamamlanmadığı için kaldırıldı. 06 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazetede "Cumhuriyet Başsavcılıkları İle Adli Yargı İlk Derece Ceza Mahkemeleri Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik" yayınlandı.
Yönetmeliğin amacı 1. maddede "Cumhuriyet başsavcılıkları ile adli yargı ilk derece ceza mahkemeleri yazı işleri hizmetlerinin yürütülmesine dair usul ve esasları düzenlemek" şeklinde ifade ediliyor. Bu yönetmeliğin 5. maddesinin 10 nolu bendi aynen şöyle :
"(10) Mağdur, şikayetçi, suçtan zarar gören, katılan, şüpheli, sanık, müdafii, vekil ve bilirkişi ile diğer ilgililer güvenli elektronik imza ile imzalamak suretiyle Cumhuriyet başsavcılığı ve
mahkemelere UYAP’tan bilgi ve belge gönderebilirler."
10 maddede "gönderebilirler" diyor ama yukarda da belirttiğimiz gibi şu an yani 12 Ağustos 2013 itibarı ile ceza yargılamasının en önemli tarfalarından biri olan şüpheli ve sanıklar için
UYAP'tan bilgi ve belge (dilekçe) gönderme imkanı yok. Yine şikayetçi, suçtan zarar gören, katılan sıfatları bulunan kimseler için de böyle bir imkan yok. Sadece avukatların böyle bir imkanı var. Cumhuriyet Başsavcılıkları İle Adli Yargı İlk Derece Ceza Mahkemeleri Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmeliğin yürülüğe girmesinden sonra, bu yönetmeliğin 5. maddesi 10 nolu bendi uyarınca artık yakında bu imkanın UYAP üzerinden verileceğini tahmin ediyoruz. Böylece uygulamanın yaygınlaşması ile özellikle büyükşehirlerde yoğun adliye trafiğinin biraz azalması mümkün olacak.
***
UYAP sistemi ile ilgili ikinci olarak belirtmek istediğimiz konu ise kişiler Anayasa Mahkemesine yaptıkları bireysel başvuru dosyasını UYAP üzerinden göremiyorlar. Bu konudaki çalışmaların
da bitirilmesini ve Anayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuruların, UYAP üzerinden görüntülenebilme imkanının sağlanmasını diliyoruz.
***
Son olarak Cumhuriyet Başsavcılıkları İle Adli Yargı İlk Derece Ceza Mahkemeleri Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmeliğin dikkatimizi çeken bir maddesini de aşağıda aynen sunuyoruz :
"MADDE 5 :
...
(11) Elektronik imzalı belgenin elle atılan imzalı belgeyle çelişmesi halinde UYAP’ta kayıtlı olan güvenli elektronik imzalı belge geçerli kabul edilir.
(12) Güvenli elektronik imza ile imzalanan belge ve kararlarda, mühürleme işlemi ile kanunlarda birden fazla nüshanın düzenlenmesini öngören hükümler uygulanmaz.
(13) Süre; elektronik ortamda yapılan işlemlerde gün sonunda, fiziki ortamda yapılan işlemlerde mesai saati sonunda biter."
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Yorum Gönder
Bu sitede yayınlanan yazılarda anlamadığınız bir durum varsa ve bunu aşağıda yorum kısmında belirtirseniz, site admini bu konudaki yorumlarınızın altına cevap yorumu yazacaktır. Yorum yazmak için sağdaki çubukta bulunan formu da kullanabilirsiniz.