08 Ağustos 2015
Kanun, yönetmelik gibi mevzuat değişikliklerini takip ederim ama bir Medeni Kanun’da 2007 yılında yapılan bir değişiklikten daha yeni, dün (07 Ağustos 2015, Cuma günü) haberim oldu. Sözkonusu değişiklik 10 Mayıs 2007 de yapılmış. Aradan koca bir sekiz yıl geçmiş, ben yeni öğreniyorum.
Medeni Kanunda yapılan değişiklikle kardeşlerin saklı payları tamamen kaldırılmış. Bunu dün Avukat Tamer Heper’in köşe yazısından okudum.
Önce konuya tamamen Fransız olmayanlar için saklı pay yada mahfuz hisse nedir , onu açıklayayım.
Mahfuz Hisse ( Saklı Pay) : Medeni Kanun hükümlerine göre kanuni mirasçıların terekeden alacakları pay miktarında murisin tasarrufta bulunamayacağı miktar, kanunen saklı pay.
Şimdi bu konudaki medeni kanun maddesini yazıyorum :
Madde 505 - (DEĞİŞİK FIKRA RGT: 10.05.2007 RG NO: 26518 KANUN NO: 5650/1)
Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası veya eşi bulunan miras bırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir.
Bu mirasçılardan hiç biri yoksa, mirasbırakan mirasının tamamında tasarruf edebilir.
BU MADDENİN GEREKÇESİ : …Bu kanun değişikliği ile miras bırakanın mirasçılarından kardeşlerin şayet kişi Ölüme bağlı bir tasarrufta bulunduğu vakit saklı pay için dava açma hakkını ortadan kaldırılmıştır. Kişinin arzu etmediği ve zımnen de olsa mirasçı olarak görmek istemediği yakınlarına kanunumuzda miras bırakanın isteği istikametinde düzenleme yapılması ihtiyacına binaen bu düzenlemeye gidilmiştir. Bu değişiklik kardeşlerin mirasçılık durumunda herhangi bir değişiklik söz konusu olmayıp sadece kişinin ölüme bağlı tasarruflarına açılacak saklı pay davalarından kardeşleri miras bırakanın isteği istikametinde ırak tutmak amacını taşımaktadır.
Madde 506 - Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:
1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,
2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,
3. (MÜLGA BENT RGT: 10.05.2007 RG NO: 26518 KANUN NO: 5650/2)
4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde yasal miras payının dörtte üçü.
Sonuç olarak kardeşlerin mahfuz hissesi yok. Şimdi Avukat Tamer Heper'in bu konudaki yazısını da aşağıda fotoğrafı çekilmiş olarak sunuyorum.
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
YanıtlaSil