Zarsız tavla oynanır mı? Bir akademisyen zarsız tavla oynamak için bir metod bulmuş. 2000 li yıllarda bulmuş. daha önce görmüştüm dün görünce nasıl bişeymiş bakayım dedim. Önce niye zarsız tavla? Zar olunca tavla zeka oyunu sayılmıyor. Çünkü oyuna şans faktörü giriyor. Akademisyen de zarsız tavla oynamak için bir yöntem geliştirmiş.
Önce bu oyun hakkında yapılan açıklamayı aşağıda yazacağım sonra kendi görüşlerimi...
Zarsız Tavla Nedir ve Nasıl Oynanır
Bilinen klasik tavla, iki kişi tarafından 30 pul ve iki zarın atılmasıyla elde edilen sayılarla özel tavla tahtasında belli kurallara göre oynanan bir şans oyunudur. Tavlaya şans oyunu sıfatını ekleten zarlardır. Oyunun zar atmaya dayanması, onu zeka oyunları kategorisine sokmaz.
Zarsız tavla, zarla oynanan klasik tavladaki zarları devre dışı bırakarak aynen satrançtaki gibi sonraki hamlelerin düşünülmesiyle oynanan, Naim Çağman'ın 2002'de ortaya attığı, bir zeka oyunudur.
Klasik tavlayı oynamasını bilen herkes zarsız tavlayı oynayabilir, çünkü zar atma haricinde bütün kurallar klasik tavlayı ile aynıdır.
Klasik tavladaki zarlarla elde edilen sayılar, Şekil 1’deki gibi eşiğe yazılan bir sayı şeridi kullanılarak aşağıda verilen kurallar ile oyunculara seçtirilecek elde edilirler.
Şekil 1
1. Kural: Yazı-tura veya herhangi bir yolla hangi oyuncunun önce başlayacağı belirlenir.
2. Kural: Birinci oyuncu sayı şeridi üzerindeki altı sayıdan birini seçer ve bu seçtiği sayıyı göstermek için bir cisim (x) kullanır. Rakip oyuncusu da kalan beş sayıdan birini seçerek farklı bir cisim (y) kullanarak seçtiği sayıyı sayı şeridi üzerinde gösterir. Böylece başlangıç sayıları (x,y) elde edilmiş olur.
3. Kural: Bundan sonra her oyuncu sırası geldiğinde sayı şeridi üzerinde ki sadece kendi işaretinin yerini değiştirir ve her iki işaretin gösterdiği iki sayı ile sanki zar atmış da bu sayılar gelmiş gibi oyununu oynar. Bu şekilde oyun bitene kadar aynı kurala göre oyuncular oynayacakları kendi sayılarını seçerler.
Ek Kural: Sayı şeridinde oyuncuların işareti rakibin sayısını işaret edemez, yani iki oyuncu aynı sayıyı seçemez. Bu kurala göre hiç çift elde edilemez. Bunun için her bir oyuncuya oyun boyunca isterse istediği aşamada kullanmak üzere sadece iki defa rakibinin sayısını seçme hakkı, yani iki defa çift oynama hakkı verilir.
ÖRNEK: Oyunculara A ve B diyelim. Seçtiği sayıyı göstermesi için A oyuncusunda (x) işareti ve B oyuncusun da (y) işaretini kullansın. A oyuna önce başlasın ve 3 seçsin, B de 5 seçerek başlangıç (Baş) sayıları (3,5) olsun. A oyuncusu işareti (x)’i 3 den 6 ya götürerek (6,5) oynar. B işareti (y)’yi 5 den 6 ya götürerek ilk çift hakkını kullanır (6,6) oynar (B’nin geriye bir çift hakkı daha kalmıştır). A oyuncusu 5’i seçerek (5,6) oynar, ve aşağıdaki tablodaki gibi oyun devam edebilir.
Evet oyunla ilgili verilen bilgi bu. Zarsız tavlayı denemek için :
http://www.gezginler.net/indir/zarsiz-tavla.html
adresinden adresinden oyunu indirebilirsiniz. İndirdiğiniz oyunda program size siyah taşları veriyor. Kendisi sürekli beyaz taşları alıyor. Başka sitelerde yani başka indirme sitelerinde taşların rengi başka olabiliyor. Belki yukarıdaki siteden indirince de öyle oluyordur onu bilmiyorum. Yukarıdaki siteden indirince oyunun başlangıcı aşağıdaki gibi :
burada siz siyah taşsınız. Ve önce bir rakam seçeceksiniz sonra program bir rakam seçecek, sonra siz programın ve ilk seçtiğiniz rakamdan farklı bir rakam daha seçeceksiniz. Programın seçtiği rakam ile sizin ikinci seçtiğiniz rakam sizin oyuna başlamak için oynayacağınız rakamlar olacak. Seçtiğiniz ilk rakamı kullanmıyorsunuz. O halde ilk rakamı niye seçiyoruz? Ben şimdilik tam bir açıklamasını bulamadım.
Evet ikinci seçtiğimiz rakam ile rakibin seçtiği rakamı oynuyoruz. Daha sonra bizim ikinci seçtiğimiz rakam rakibin rakamlarından biri oluyor ve rakip de kendisi bir rakam seçip oyunu sürdürüyor.
Oyunla ilgili iki görüşüm var :
1) Yukarıda da yazdığım gibi oyuna başlarken niye ilk seçtiğimiz rakamla ve rakibin seçtiği rakamla başlamıyoruz? Yani Niye ilk seçtiğimiz rakamdan ve rakibin rakamından farklı bir rakam seçerek başlamak zorundayız? ( Tahminim bu şekilde yapılarak oyunda kolaycılık önleniyor. Oyun daha bir starteji ve zeka oyunu haline geliyor. Ama net cevabı da merak ediyorum. Bu yazıyı okuyup fikri olan yorum kısmına yazsın lütfen.)
2) Oyunu denediğimiz program güzel ama oyunun sonlarında rakip oyuncu çok düşünüyor. Bazen yarım saati buluyor düşünmesi. Ama oyunu anlamak için gene de bi deneyin derim.
Bu krallara göre ben programla maç yaptım ve zorlanmadan yendim. Aşağıda da programı yendiğimin resmini görüyorsunuz :
Gördüğünüz gibi programın daha atılacak üç taşı varken ben hepsini atıp yendim. Oyunda oyuncuların yukarıda da açıklandığı gibi sadece iki kez aynı sayıları seçme hakkı var. Yukarıdaki sayıda tahtanın ortasındaki sıfır rakamları bu hakkın her iki oyuncu tarafından kullanıldığını gösteriyor. Oyunda ilk hamle yağpılınca o sıfırlar iki oluyor. Ve çift taş hakkınızı kullanınca önce bire sonra sıfıra düşüyor.
Zarsız tavla ile ilgili Youtube de de bir video var. https://www.youtube.com/watch?v=hPnjL1MsQvA adresinden izleyebilirsiniz.
Yorum Gönder
Bu sitede yayınlanan yazılarda anlamadığınız bir durum varsa ve bunu aşağıda yorum kısmında belirtirseniz, site admini bu konudaki yorumlarınızın altına cevap yorumu yazacaktır. Yorum yazmak için sağdaki çubukta bulunan formu da kullanabilirsiniz.