TARAFI OLDUĞUNUZ TELEFON GÖRÜŞMESİNİ KAYDETMEK SUÇ DEĞİLDİR

21 Ekim 2016

Birisi ile yaptığınız telefon görüşmesini kaydetmek ve bunu delil olarak savcılığa mahkemeye vermek suç değildir.

Bu konuda iki Yargıtay kararı sunuyorum özetle :

Kişinin kendisine karşı işlenmekte olan bir suçla ilgili olarak, bir daha kanıt elde etme olanağının bulunmadığı ve yetkili makamlara başvurma imkanının olmadığı ani gelişen durumlarda karşı tarafla yaptığı konuşmaları kayda alması halinin hukuka uygun olduğunun kabulü zorunludur. Aksi takdirde kanıtların kaybolması ve bir daha elde edilememesi söz konusudur (Yargıtay Ceza Genel Kurulu Esas: 2012/5-1270, Karar: 2013/248, Karar Tarihi: 21.05.2013)

… ya da kendisine veya aile birliğine yönelen, onurunu zedeleyen, haksız bir saldırıyı önlemek için, kaybolma olasılığı bulunan kanıtların kaybolmasını engelleyip, yetkili makamlara sunarak güvence altına almak amacıyla, saldırıyı gerçekleştiren tarafın bilgisi ve rızası dışında, özel hayata ait bilgileri okuma, konuşma ve haberleşme içeriklerini veya özel hayata ilişkin ses ve görüntüleri dinleme, izleme ya da kaydetme, kişisel verileri kaydetme, ele geçirme ve yayma eylemlerinin hukuka aykırı olduğunu kabul etmek mümkün olmadığı gibi, yargı merciilerindeki iddialarını ispat etmek için başka türlü delil ibraz etme olanağının bulunmadığı hallerdeki bir takım eylemlerinin de haksızlık unsurunu içermeyeceği, esasen bu gibi hallerde, kişinin hukuka aykırı hareket ettiği bilinciyle hareket ettiğinden de söz edilemeyeceği gözetildiğinde, katılanın özel hayatına ilişkin bilgileri, üçüncü kişi ya da kişilerle paylaştığı ve/veya çoğaltarak dağıttığına ilişkin hakkında bir iddia da ileri sürülmeyen sanığın, hukuk mahkemesindeki iddialarını ispatlama amacını taşıyan eyleminde, hukuka aykırı hareket ettiği bilinciyle hareket etmediği anlaşılmakla, … beraete ilişkin hükmün isteme uygun olarak ONANMASINA, 10.03.2014 tarihinde oybirliği ile karar verildi (Yargıtay, 12.Ceza Dairesi, Esas: 2013/13614, Karar: 2014/5809, Karar Tarihi: 10.03.2014)

Özetle tarafı olduğunuz görüşmeyi kaydetmek suç değildir. Bu görüşme kaydını mahkemede delil olarak da kullanabilirsiniz. Suç olan tarafı olmadığınız görüşmeyi yani arayanın veya arananın siz olmadığı görüşmeyi kaydetmektir.

Sadece ceza hukukunda değil mesela bir kişiye beşyüz lira borç verdiniz. Şahıs borcunu ödemiyor ve inkar ediyor. Bu şahsı arayıp "niye borcunu inkar ediyorsun, ben sana beşyüz lira vermedimmi" deseniz şahıs da "evet verdin ama şu an ödeyemem" dese bu görüşmeyi kaydetmek ve hukuk mahkemesine vermek suç değildir. Hukuk mahkemesinde bu kayıt delil olarak kabul edilir mi? O borcun ispatı bir şekil şartına tabi değilse tabiki delil olarak kabul edilir. Çünkü muhatabımızdan zorla tehditle, korkutma ile,ikrahla, hile ile bir irade beyanı almıyoruz. Onu arıyoruz ve tamamen kendi serbest iradesi ile söylediklerini kaydediyoruz.

Karşı tarafla rızası ile bir telefon görüşmesi yapıyorsak bu görüşmeyi karşı tarafa haber vermeden kaydetmek ve delil olarak mahkemeye sunmak suç değildir. Suç olan tarafı olmadığımız görüşmeyi kaydetmektir. Yani mesela Serkan adlı şahsın, Coşkun ve Rıza adlı şahıslar arsındaki telefon görüşmesini her iki şahıstan da habersiz kaydetmesi suçtur. Serkan adlı şahıs Ufuk adlı şahsı aramış ve Ufuk adlı şahısla hiçbir tehdit, baskı, zorlama hile olmadan kendi isteği ile bir konuyu telefonda görüşmüş ise bu görüşmeyi kaydetmek ve delil olarak mahkemeye sunmak suç değildir

Ayrıca bu konuda sitemizde daha önce çıkan başka bir yazıyı okumak için aşağıdaki linke tıklayın:

http://bilgibusitede.blogspot.com.tr/2015/07/telefon-gorusmesini-gorusmenin-tarafi.html


6 yorum:

  1. Eşim telefonuma yüklemiş olduğum ses kaydedicisi vasıtasıyla kız kardeşi ile yapmış olduğu telefon görüşmesinde bana aileme hakaret içeren bir konuşma yapmış. Bu kayıtlar ile Suç duyurusunda bulundum.yasal mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşiniz sizin cep telefonunu niye kullandı? Mesela evde onun da kullanması için izin verdi iseniz ve eşinizin bir cep telefonu yoksa o telefonu eşinizle ortak kullanıyorsanız görüşmelerin kaydedildiğini söyleyeceksiniz. Söylemedi iseniz tarafı olmadığınız görüşmeyi kaydetme kapsamına girebilir. Söyledi iseniz bir sorun yok. Eşiniz bir kereliğine mesela kendi telefonu bozuk ve sizden izin isteyip aldı telefonu ve kızkardeşi ile yaptığı görüşmede size ve ailenize hakaret eden sözler söyledi. Burda da telefonda görüşmelerin kaydedildiğini eşinize söylemeniz lazım. Başka bir ihtimal diyelim cep telefonunuzu evde unuttunuz ve eşinizde o telefonu kullandı. Sonradan telefonun ses kaydetme uygulamasından o sözleri duydunuz. Burada ise tarafı olmadığınız görüşmeleri kaydetme kastı olmadığından kayıt suç olmaz. Yaptığınız suç duyurusu ise görüşme kaydınız yasal olsa bile takipsizlik alır. Çünkü size ve ailenize sizin yokluğunuzda (gıyapta) bir hakaret var. Bunun suç olması için hakaretin yapıldığı anda en az üç kişinin duyması lazım. (İhtilat şartı deniyor buna). Gıyapta hakareti en az üç kişi duymadığı için o sözlere ceza verilmez.

      Sil
  2. uzmanrehber iyi günler. siz hukukçumusunuz merak ediyorum verdiğiniz bilgiler çok yararlı gerçekten mesleğinizi söyleyebilir misiniz rica etsem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verdiğim bilgilerin yararlı olduğunu belirttiğiniz için teşekkür ederim. Tüm yazıları araştırarak hazırlıyorum.

      Sil
  3. Merhabalar şahıs beni ölümle tehdit etti ve karakola gidip polisle beraber iş birliği yapıp bana baskı yaptılar yani polis taraf tuttu beni dövmekle tehdit etti bende bunların ses kayıtları var savcılığa sunsam suç mudur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görüşmelerin tarafı siz iseniz yani sizi tehdit edenler ile telefonda görüşmüş ve tehdit sözlerini de bu görüşme sırasında telefonunuza kaydetmiş iseniz bu kayıtlar suç değildir ve delildir. Yukarıdaki yazıda bulunan Yargıtay kararları da bu yönde.

      Sil

Bu sitede yayınlanan yazılarda anlamadığınız bir durum varsa ve bunu aşağıda yorum kısmında belirtirseniz, site admini bu konudaki yorumlarınızın altına cevap yorumu yazacaktır. Yorum yazmak için sağdaki çubukta bulunan formu da kullanabilirsiniz.